Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταγγελία γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για την υπαγωγή στο άρθρο 99 όσον αφορά οφειλές σε ποδοσφαιριστές, αλλά και για το νόμο που προβλέπει εκκαθάριση των ΠΑΕ, που υποβιβάζονται μέσα σε τρεις μήνες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρόσο έχει ήδη ενημερώσει για την άφιξή του στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών στην οποία προεδρεύει θεωρείται ως μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ως προς την υλοποίηση των όρων του συμβολαίου τους (πληρωμές κλπ)
Έλλειψη σεβασμού στα συμβόλαια
Χθες μια μέρα μετά τηναρνητική ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο (στην οποία δεν απάντησε κανείς επίσημος φορέας), η FIFPro επανήλθε με νέα ανακοίνωση για τα συμβόλαια, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Η FIFPro επισημαίνει την απόλυτη έλλειψη σεβασμού των συμβολαίων. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου υπάρχουν πολλά παραδείγματα που απεικονίζουν το γεγονός πως τα συμβόλαια και η συμβατική σταθερότητα δεν παίρνονται τόσο στα σοβαρά σε συγκεκριμένες χώρες.
Η FIFA και η FIFPro επιμένουν στον σεβασμό των συμβολαίων. Η άποψη της FIFPro είναι πως από τη στιγμή που έχει υπογραφεί ένα συμβόλαιο, οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με αυτό μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Ωστόσο, η FIFPro βρίσκει πως μια εντελώς διαφορετική οπτική του σεβασμού των συμβολαίων υπάρχει στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα από την πλευρά των συλλόγων. Αυτοί (οι σύλλογοι) κάνουν λόγο για σεβασμό των συμβολαίων μόνο όταν τους συμφέρει. Οταν ένας σύλλογος επιθυμεί να αγοράσει έναν παίκτη, τα πάντα είναι πιθανά. Οταν ένας σύλλογος πρέπει να πουλήσει ποδοσφαιριστή, υπάρχει αναφορά για τον σεβασμό του συμβολαίου.
Προπονητές και μάνατζερ συλλόγων μιλούν χωρίς αμηχανία σχετικά με την πρόθεση τους να «αγοράσουν» έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Χωρίς ντροπή αναφέρουν το όνομα του ποδοσφαιριστή, ακόμα και αν το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με άλλο σύλλογο είναι σε ισχύ. Αυτό που κάνουν στην πραηματικότητα, είναι να ζητούν από τον άλλο σύλλογο (και τον παίκτη) να μην σεβαστούν το συμβόλαιο.
Αλλοι μάνατζερ συλλόγων διακυρήττουν την ευχαρίστηση τους για την άφιξη ενός παίκτη, προσθέτοντας πως ο σημαντότερος λόγος της ικανοποίησης τους πηγάζει από το γεγονός πως περιμένουν να μετεγράψουν τον ίδιο παοδοσφαιριστή για ένα χυμώδες χρηματικό ποσό (δηλ. κέρδος) στο άμεσο μέλλον. Γίνεται εμφανές πως τέτοιοι μάνατζερ δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τον σεβασμό του συμβολαίου.
Από την άλλη, οι ίδιοι μάνατζερ «χτυπάνε τα ταβάνια» (σ.σ εξοργίζονται π.χ: κρέμονται στα κάγκελα) αν ένας ποδοσφαιριστής σκοπεύει να εκπληρώσει το συμβόλαιο του σωστά μέχρι το τέλος και δεν επιθυμεί να γίνει αντικείμενο μιας μεταγραφής εκατομμυρίων ή να ακυρώσει εκ των προτέρων το συμβόλαιο. Εκείνοι συνηθίζουν να ασκούν πίεση σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές με πολλούς τρόπους:
· Δεν του επιτρέπουν να προπονείται με την ομάδα, μόνο ατομικά ή και με παρόμοιους παρίες.
· Δεν είναι μέλος της ομάδας τις ημέρες των αγώνων.
· Μεταφέρεται σε μια ομάδα νεαρών ή αναπληρωματικών.
· Παύει η εξόφληση του μισθού του.
Αυτοί είναι τρόποι με τους οποίους προσπαθούν να καταστήσουν σαφές στον παίκτη πως θα επιστρέψει στην κατάσταση να είναι υπολογίσιμος ως μέλος της ομάδας όπως πριν, όταν συνεναίσει σε μια μεταγραφή ή μια επέκταση ή ακύρωση του συμβολαίου του. Κάτι το οποίο είναι καθαρός εκβιασμός.
Η FIFPro έχει δεχθεί πολλά παράπονα από ποδοσφαιριστές από κάθε χώρα: Αυτές οι άσχημες πρακτικές δεν οριοθετούνται σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αποτελεί κοινό παρονομαστή παντού: Στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Μαυροβούνιο, την Ισπανία και ένα μακροσκελές «και τα λοιπά».
Τα μοναδικά θετικά μυνήματα έρχονται από την Ρωσία. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας εισήγαγε μια νέα ρύθμιση, έπειτα από την επιμονή της Ενωσης Ρώσων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών PSFT, με την οποία απαγορεύονται οι διακρίσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, είτε με την επιβολή τους σε αδικαιολόγητες μακροχρόνιες προπονήσεις (που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα ιατρικό κριτήριο), χωρίς μπάλα, ή, για εξίσου αδικαιολόγητους λόγους, εξαναγκάζοντας τους να προπονούνται ξεχωριστά από την πρώτη ομάδα του συλλόγου τους, ή αφήνοντας τους εκτός προπονήσεων για μακρές περιόδους.
Προκειμένου να αποτρέψουν από τους παίκτες την υποχρέωση τους να προπονούνται ξεχωριστά, όλες οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ρώσων.
Τέλος, υπάρχουν σύλλογοι που βλέπουν τους ποδοσφαιριστές ως αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να τα πετάξουν μακριά και ότι μπορούν να απολύσουν εάν δεν παίζουν καλά μερικά συνεχόμενα παιχνίδια. Σύλλογοι που απολύουν τους ποδοσφαιριστές τους αγνοούν το γεγονός πως η ειδική νομική προστασία είναι σιωπηλή στα συμβόλαια ποδοσφαίρου, όπως έχει καθοριστεί στους κανονισμούς της FIFA για την Ιδιότητα και τις
Μετεγγραφές των Ποδοσφαιριστών (RSTP). H FIFPro άκουσε για την υπόθεση ενός ποδοσφαιριστή που απολύθηκε μερικούς μήνες μετά την επέκταση του συμβολαίου του από τον σύλλογο, εξαιτίας των καλών εμφανίσεων του. Ο Οπορτουνισμός φαίνεται να είναι πιο σημαντικός από τον σεβασμό των συμβολαίων".
Πηγή: soccerplus